top of page

Fotografie als teletijdmachine. Terwijl de Eerste Wereldoorlog in volle hevigheid woedde, voerden de Duitsers de identiteitskaart in. Schilder Zjang Philippe zag hierin een opportuniteit en schoolde zich om tot fotograaf. In Overpelt kreeg hij bijna alle inwoners van de gemeente voor zijn lens. De glasnegatieven werden jaren geleden geschonken aan ons Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde. De verbouwing van het gemeentehuis en de daarbij horende verhuizingen brachten deze schat terug naar boven. Alle negatieven werden gedigitaliseerd en zullen vanaf half juni tot einde september in en rond de pastorietuin in het centrum tentoongesteld worden.

​

De foto’s geven een mooi beeld van de Overpeltse bevolking tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze dienden meestal meerdere doelen. Personen op de groepsfoto’s staan meestal verder uit elkaar zodat de afzonderlijke portretten ook nog op een identiteitskaart konden gebruikt worden. Menige foto van vrouwen en kinderen werd naar de soldaten aan het front of in de interneringskampen gestuurd. Duitse soldaten die in Overpelt verbleven, lieten foto’s maken om naar hun Duitse families te sturen.

​

De personen op de foto’s kijken u aan en geven u een uniek beeld van deze tijd. Jammer genoeg weten we niet altijd wie er op de foto’s afgebeeld staat en evenmin kennen we verhalen achter de foto’s. Misschien herkent u wel familieleden en kunt u ons helpen met het identificeren van de afgebeelde personen.

Laat het ons weten via de website: www.ogen-blik.be,  via de mail genootschap@overpelt.be of via 0474 60 70 99

​

​

Terugblik

 

Parallel aan deze tentoonstelling is er de wandeling ‘terugblik’. Langs een route van een 3-tal km ontdekt u op diverse zuilen hoe de plek op die plaats door de jaren veranderde. Een boeiend gesprek over heden, verleden en toekomst gegarandeerd. 

​

​

Tentoonstellingen 

​

De tentoonstellingen Ogen-blik en Terugblik kwamen tot stand door een intensieve samenwerking met het Genootschap voor geschiedenis en volkenkunde met de gemeente Overpelt. 

De glasnegatieven werden allemaal opnieuw gefotografeerd door Henri Naus, Albert Loos en Carine Van Gerven

Leerlingen van 5 en 6 kunst van WICO campus Mater Dei retoucheerden samen met hun leerkracht Carine Van Gerven alle oude foto's.

Voor de tentoonstelling Terugblik was er een intensieve samenwerking met Dienstencentrum Pelle Melle en het rusthuis Immaculata.

​

Faro App

 

Gebruik onze Faro App! U kan deze App gratis downloaden via Google Play of App Store

Scan met je smartphone de QR code via de App en ontdek vervolgens meer achter de foto's met het Faro symbool, door er met je smartphone op te richten. 

bottom of page